Stadgar
Stadgar för Kyrkslätts Krigsveteran– och traditionsförening r.f.
1 §
Namn och hemort
Föreningens namn är Kyrkslätts Krigsveteran– och traditionsförening r.f. och dess hemort Kyrkslätt. Föreningens språk är svenska.
2 §
Syfte
Föreningens syfte är att på sitt verksamhetsområde övervaka och främja samhälleliga intressen vad gäller veteranerna från Finlands krig 1939 - 1945, deras makor samt änkor och upprätthållandet av veterantraditionerna samt att upprätthålla samhörighet och fosterländsk anda.
Med krigsveteran avses i stadgarna person som blivit inkallad till tjänstgöring, förordnad härtill eller frivilligt deltagit i Finlands krig under åren 1939 - 1945.
Föreningen kan vara medlem i en takorganisation för svenskspråkiga traditionsföreningar i Södra Finland, för krigsveteraner från våra krig 1939 – 1945, och via denna takorganisation vara medlem i ett riksomfattande traditionsförbund.
3 §
Syftets fullföljande
För att fullfölja sitt syfte skall föreningen inom sitt verksamhetsområde
- följa krigsveteraners, deras makors och änkors levnadsförhållanden samt ta initiativ och vidta åtgärder för att trygga och utveckla deras levnadsförhållanden samt främja tillgången av deras rehabilitering, rekreation och hälsovård;
- delta i de årligen återkommande uppvaktningarna vid hjältegraven och veteranstenen;
- vid behov anordna aktiviteter som är ägnade att upprätthålla aktningen för krigsveterangenerationen från Finlands krig 1939 – 1945 samt deras insatser under återuppbyggnadstiden efter krigsåren;
- sträva att få medborgarna samt samfund och stiftelser att ge sitt stöd åt vården av krigsveteransamfundens verksamhet;
- idka informationsverksamhet, särskilt med tanke på ungdomen;
- samarbeta med offentliga och privata samfund som omfattar föreningens syften samt med stiftelser och myndigheter.
Föreningen deltar inte i politisk eller militär verksamhet.
Föreningen kan motta understöd, donationer, ordna lotterier, penninginsamlingar samt fester av olika slag, medlemsservice och försäljningsverksamhet av minnessaker samt delta i verksamhet som idkas av föreningar och stiftelser som främjar föreningens syften.
4 §
Medlemmarna
Föreningens medlemmar är ordinarie medlemmar, makamedlemmar, stödande medlemmar och hedersmedlemmar.
Styrelsen kan som ordinarie medlem godkänna krigsveteran, som omfattar föreningens syften.
Styrelsen kan som makamedlem godkänna krigsveteranens maka eller änka, som omfattar föreningens syften.
Styrelsen kan som stödande medlem godkänna samfund, stiftelse och privatperson, som önskar stöda föreningens verksamhet och omfattar dess syften.
Föreningsmöte kan på förslag av styrelsen kalla till hedersmedlem en person som verkat speciellt förtjänstfullt för föreningens syften. Person som länge fungerat som föreningens ordförande kan mötet kalla till hedersordförande.
5 §
Avgång från föreningen
Medlem kan avgå från föreningen efter ett ha meddelat härom
Villkoren:
En månad tidigare på i föreningslagen stadgat sätt. Den avgående medlemmen bör före medlemskapet upphör erlägga de avgifter som förfallit till betalning samt de avgifter som han separat för viss tid förbundit sig att betala.
6 §
Uteslutning ur föreningen
Styrelsen kan utesluta medlem om medlemmen inte längre uppfyller de i lagen eller föreningens stadgar nämnda villkoren för medlemskap.
7 §
Medlemsförpliktelserna
Ordinarie medlem, makamedlem och stödande medlem bör per kalenderår på av styrelsen fastställd tidpunkt erlägga den av höstmötet fastställda medlemsavgiften till föreningen.
8 §
Möten och möteskallelsen
Föreningens medlemmar använder sin beslutsrätt vid föreningens vårmöte, höstmöte och extra möte.
Vårmötet hålles årligen, senast i mars, sammankallad av styrelsen.
Höstmötet hålles årligen, senast i november, sammankallad av styrelsen.
Extra möte hålls, då styrelsen anser det behövligt, då mötet så besluter eller då minst en tiondedel av föreningens röstberättigade medlemmar så skriftligt kräver av styrelsen för behandling av särskilt angivet ärende.
Styrelsen fastslår tidpunkten och platsen för mötet.
Kallelse till vår- eller höstmötet bör tillställas medlemmarna minst två veckor före mötet per brev eller genom annonsering i en allmänt på verksamhetsområdet utbredd tidning.
Kallelse till extra möte bör tillställas medlemmarna på samma sätt inom samma tid räknat från när anhållan om mötet eller kravet framställts.
9§
Mötesdeltagarna
Vid mötet kan beslutsrätt utövas av ordinarie medlem, makamedlem och stödande medlem, som erlagt sin medlemsavgift under föregående kalenderår.
Varje röstberättigad har en röst. Röstningen är öppen om inte sluten omröstning krävts och understötts. Då rösterna faller jämnt avgör ordförandens röst, vid val dock lotten.
10 §
Vid vårmötet föredras
- styrelsens berättelse över föregående verksamhetsår;
- föreningens bokslut för föregående verksamhetsår;
- verksamhetsgranskarnas utlåtande över bokslutet och förvaltningen samt styrelsens härav eventuellt föranledda förklaring;
besluts om
4. fastställandet av bokslutet;
5. beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen och de övriga redovisningsskyldiga;
samt behandlas
6. andra ärenden som nämnts i möteskallelsen.
11 §
Höstmötet
Vid höstmötet besluts om
- styrelsens förslag till föreningens verksamhetsplan för det kommande verksamhetsåret;
- styrelsens förslag till föreningens budget för det kommande verksamhetsåret;
- medlemsavgiftens storlek;
- antalet styrelsemedlemmar för det kommande verksamhetsåret;
- styrelsemedlemmarnas mötesarvoden samt reseersättningar och dagtraktamenten;
väljs
- styrelsens ordförande;
- styrelsemedlemmarna i stället för dem som är i tur att avgå;
- två verksamhetsgranskare jämte två ersättare, samt;
behandlas
- övriga i möteskallelsen nämnda ärenden.
12 §
Medlems initiativ
För att medlemmen skall få sin sak behandlad, nämnd i punkt 6 på vårmötets föredragningslista och i punkt 9 på höstmötets föredragningslista, måste medlemmen anmäla detta skriftligen till styrelsen, för vårmötets del senast i februari och för höstmötets del senast i september.
13 §
Styrelsen
Styrelsens uppgift är att leda föreningens verksamhet enligt lagen, stadgarna och att sköta föreningens angelägenheter, egendom och ekonomi samt representera föreningen.
Till styrelsen hör den av höstmötet för ett år i sänder valda ordföranden, som samtidigt fungerar som föreningens ordförande, och minst tre och högst sex andra medlemmar. Styrelsemedlemmarna väljes för två år i sänder, dock så att hälften av dem årligen avgår.
Styrelsen väljer årligen inom sig viceordförande.
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller viceordföranden, Styrelsen är beslutför när ordföranden eller viceordföranden och minst hälften av de övriga medlemmarna är närvarande.
Styrelsen kan tillsätta verksamma kommittéer för sina bestämda uppgifter. Styrelsen väljer nödiga funktionärer.
14 §
Namntecknarna
Föreningens namn tecknas av ordföranden, styrelsens viceordförande, av styrelsen utsedd ordinarie styrelsemedlem, två av dem tillsammans, eller någon av dem tillsammans med sekreteraren eller kassören.
15 §
Bokföringen
Föreningens redovisningsperiod är ett kalenderår. Bokslutet och berättelsen bör senast i februari överlämnas till verksamhetsgranskarna. Dessa bör avge sitt utlåtande över bokslutet och förvaltningen senast två veckor före mötet.
16 §
Ändring av stadgarna
Ändringar av dessa stadgar kan göras vid föreningsmöte. Ändringen kräver åtminstone hälften av de avgivna rösterna.
17 §
Upplösning av föreningen
Beslut om upplösning av föreningen bör fattas vid två föreningsmöten med minst en månads mellanrum. För upplösningen krävs vid båda mötena minst tre fjärdedelar av de avgivna rösterna.
Vid upplösning av föreningen överlåts dess egendom enligt det sista föreningsmötets beslut till på orten verksam stiftelse eller förening, som står föreningens syften nära och som fortsätter arbetet med föreningens krigsveteranhustrurs och - änkors rehabilitering och möjligheter att kunna bo hemma
18 §
Lagens bestämmelser
De punkter i dessa stadgar, som inte preciseras, följer föreningslagens bestämmelser.